Articles

Spirit news

Möt Johan på GinGin!

Johan Gran är grundaren och hjärnan bakom GinGin. Destilleriet på Furunäset i Piteå är ett av Sveriges nordligaste destillerier, där du kan delta i ginprovningar och få en inblick i hur Johan Gran skapar sin unika gin.

Johans vision har varit att skapa en plats där besökare kan uppleva charmen i ginframställning. Han jämför sig själv med en galen vetenskapsman och ser fram emot att öppna dörrarna för andra att dela den glädjen och prata om konsten bakom hans skapelser.

Hej Johan! Berätta lite om historien om GinGin, hur och varför startade ni er verksamhet som spritproducent?

Jag har länge samlat på gin och alltid varit intresserad och inspirerad av branschen i sin helhet. Framför allt sedan ginsverige etablerat sig så pass starkt dom senaste åren så har det absolut varit bidragande till att jag vågade ta steget och satsa fullt ut på detta.

Jag kommer från en bakgrund inom bygg där jag jobbat med inköp och kalkyler. Att räkna och flytta siffror har jag alltid haft lätt för och varit intresserad av. Att mitt yrkesval nu landat i att bli ginproducent har som sagt att göra med hur jag alltid varit intresserad och inspirerad av hela branschen, men även mitt stora intresse för mat och dryck. Vad gäller dryck så är det framför allt ”vit sprit” och just gin som varit den spritsort jag alltid gillat mest och jag tycker att gin har ett otroligt användningsområde i cocktails.

Berätta lite om er produktionsprocess, vilka metoder och råvaror använder ni er av?

Vi har en 450liters kopparpanna med 3 kolonnplattor vilket idag är en ganska vanlig setup när man jobbar med gin. Valet av en ”mellanstor” panna var inte självklart då vi först titta på en mindre modell men så här i efterhand är vi mycket nöjda med den storleken på pannan vi valde. Nästa steg i vår produktion blir att titta på en 1000liters panna.

Vi använder oss av en råsprit av absolut högsta kvalité. Övriga råvaror som ingår i samtliga av våra produkter är noga utvalda hos våra leverantörer där vi även lägger stor vikt i att hitta råvaror och leverantörer som kan leverera likvärdig kvalité och ursprung året om så att vi alltid får en jämn produkt som inte ska vara beroende av årstider.

Vilka utmaningar har ni mött som spritproducent, och hur har ni övervunnit dem?

Vars ska man börja…Haha! Det är mycket jobb i det ”tysta” innan man kan dra i gång en sådan här verksamhet och allting tar väldigt väldigt mycket längre tid än man räknat med från början. Att vi sen valde att ha världens mest komplicerade kork/träboll på toppen av våra flaskor gjorde inte saken lättare. Där fick vi lägga väldigt mycket tid och pengar innan vi hittade rätt med hela den delen, men nu när allt är uppe och rullar känns det faktiskt värt det, att vi uppnådde målet med hela den korken. Vi ville skapa en produkt som sticker ut bland allt annat på marknaden och där tycker jag verkligen vi har lyckats. Så den korken/träbollen kommer ni få se väldigt mycket mer av framöver! 😊

Vad är era framtidsplaner för företaget?

Vi har långt gånga mål med vart vi vill att Gingin är inom 5 år. Vi kommer att fokusera 100% på gin och inte bli ett destilleri som spretar åt alla håll bara för att det finns en lucka i marknaden för en ny produktgrupp, Vi ska göra gin och göra det jävligt bra! Ett av våra mål var att få Gingin i en portfölj för att hjälpa oss med vår on-trade försäljning då vi ligger så pass långt norrut som vi gör. Vi känner att Barkonsult är hel rätt partner för oss här.

Har ni några nya produkter eller innovationer på gång?

Som sagt så kommer vi fokusera hårt på gin och göra det jävligt bra. Vi har väldigt mycket nya produkter som ligger i pipen med bland annat en fatlagring på kastanjefat där vi fått ärva faten av Agitator. Skulle inte heller bli förvånad om det dyker upp en serie RTD cocktails inom en snar framtid där alla ligger med bas på Gingin 😊

Hur ser ni på den framtida utvecklingen av er bransch?

Än har nog inte det sista destilleriet startats i Sverige. Det är en kul utveckling men vi kommer att vara många som ska samsas om Sverige som marknad och det kommer bli svårt. Jag brinner ganska hårt för samarbeten och tycker collabs är väldigt kul. Det är ett sätt för mig att tänkta kreativt och få input på ett annat sätt när man skapar produkter och diskuterar paketering med likasinnade. Idag är det väldigt sällsynt att destillerier gör collabs tillsammans på ginprodukter men det är något jag kommer att jobba för och tror det skulle kunna lyfta 2 varumärken i en produkt på samma gång. Jag har redan nu några utvalda destillerier jag skulle vilja göra collabs med.

Tre snabba! Favoritcocktail?

Supertråkigt svar, men måste jag välja en så blir det negroni.

Favoritbar?

Röda Huset är otroligt! Håller även Facit väldigt högt och gillar hela sättet de väljer att arbeta med att lyfta fram oss svenska producenter.

Vilken känd person skulle du vilja dricka en cocktail med?

Tror att Jarmo Myllys skulle vara en skön snubbe att ta en grogg med.

Tack så mycket Johan, vi ser väldigt mycket fram emot vårt samarbete!

Tack, detsamma!