Articles

David Arnarsson

Barchef på Le Bar

Tjenare David, vad kul att vi får en liten sittning med dig! Den första frågan blir kanske den mest självklara, men vem är David?

I mina ögon en av de mest komplexa frågorna i livet, men här kommer en väldigt kort historia på hur jag hamnat där jag är idag. Jag är 24 år gammal och född på Island i Hafnarfjörður och flyttade till lilla Halmstad vid 3 års ålder där jag växte upp i en liten byhåla som heter Holm. Mat- & dryckesintresset startade ganska ungt då en av våra grannar var utbildad kock och dessutom fransman, han lärde mig grunderna och inspirerade mig till att uppskatta god vällagad mat och dryck såklart, han hade lite mer diffus syn på när man skulle börja få smaka på vin haha. Så när jag var liten var drömmen att bli kock. Sen hände lite på vägen och under gymnasiet började jag sommarjobba som barback på Hotel Tylösand där mitt intresse väcktes till liv igen, sen blev det något år där innan jag hamnade på Zigges Garage där jag blev upplärd av Bobby, Viktor & Hugo under all tid jag arbetade där och före det när jag kom som nyfiken gäst, med ett litet avstick på Werséns i Åre också.

Hur hittar man som gäst till dig och dina kollegor på Le Bar?

Oss hittar man längst upp i DN-skrapan, 83 meter högt upp på våning 23. Enklast är att ta Gröna linjen till Thorildsplan och ta en kort promenad genom Konradsbergsparken. Förutom goda drinkar och en extensiv vinlista kan man se 360 graders panoramavy över Stockholm.

Vad är idén och tanken bakom er cocktailmeny?

När jag var i Bali 2019 var jag på en bar där nästan varje hylla, bord och vrå de hade var fyllda med olika böcker om mat, sprit & cocktails, det var under den tiden jag började få upp passionen för att stå bakom baren för att både vara kreativ, social och få dela med mig av min kunskap. Just det besöket där har satt avstamp i min filosofi kring barer, cocktails och service så i våran nya meny är alla drinkar kopplade till något jag har läst i några av böckerna som jag har placerade ute i baren ifrån böckerna jag läst genom åren. Alltså under varje drink så finns sidnumret och bok utskrivet för att koppla och förklara hur tankarna lett oss fram till just den här drinken eller inspirationen bakom den.

Vilken är er bästsäljare på drinklistan?

Sakura Bloom återfinns på våran senaste drinklista men har varit med oss sen starten. En av mina personliga signaturdrinkar som jag lagt många timmar på att ta fram. En afternoon tea efter att jag provat Empirical Spirits Symphony 6 satt jag och drack ett Sakura Green Tea, ett floralt grönt té från Japan med torkade körsbärslöv i och tänkte direkt att dessa två kommer passa bra ihop, det har vi parat ihop med saft på maraschino-körsbär som vi syrat upp och sedan kolsyrar vi allt tillsammans.

Hur hamnade du bakom bardisken?

Jag har redan berättat lite om det på ett sätt i det ni läst ovan, som handlar om det som tagit mig dit jag är idag, men i grund och botten handlar det om att det finns en passion och en tillfredställelse för att skapa något som andra kan uppskatta medan man delar med sig av den kunskap man har om sprit, mat & drinkar, precis som det som fått mig inspirerad och passionerad. För mig är det hela grejen att skapa något som andra uppskattar att dricka, för helt ärligt så vad är vi utan våra gäster som uppskattar det vi gör eftersom det är det som lett mig dit jag är idag.

Vilken är din favoritbar i världen?

Många bra och svåra frågor, tvådelat här där Bar Akademi i Bali och Le Lion i Hamburg tar en delad andraplats för fantastiskt hantverk, service, kunskap, inspiration och många skratt när jag besökt dem. Men min absoluta favoritbar finns faktiskt i Stockholm, sen mitt första besök så har A Bar Called Gemma levererat i högsta klass och slår ett slag för att de har en av världens bästa Old Fashioned.

Vilka är dina favoritprodukter från Barkonsult?

Något jag inte hade kunnat leva utan är mina ishackor som jag har i 2 sorter. Ice Pick Deluxe precision (101336) och Ice pick mini-axe (101564). När det gäller glas: alla glas i Nude finesse Serien och Ronas ”Svängarn” samt Rona Coupe á liqueur är några av mina favoritglas för drinkar, men vill man dricka en surfare är Toyo-Sasaki Usurai rocks glas nästan oslagbart. Inom sprit: Empirical spirits symphony 6 är riktigt bra tycker jag, eller allt från Empirical är alltid gott. Veritas Rum blev jag också helt såld på från första smakprovet, kul med samarbeten mellan såpass stora rom destillerier för att skapa en old school ”modern” rom.

Tack så hemskt mycket för ditt deltagande i vår intervjuserie David, det har varit väldigt kul att få lära känna dig lite bättre!